El Govern central ultima un reial decret per prohibir la venda de fuita i verdura en envasos de plàstic en els negocis de venda al detall (de botigues de barri a supermercats) a Espanya a partir de 2023. La norma també conté mesures per impulsar la venda a granel i l’aigua no embotellada.

El veto als envasos de la fruita i la verdura s’aplicarà als lots de menys d’un quilo i mig de pes. És una prohibició similar a la que recull la llei francesa, que entrarà en vigor el 2022. L’Executiu espanyol busca combatre de la manera més eficaç la sobreutilització d’envasos, i adverteixen que la contaminació per plàstic “ha excedit ja tots els límits”.

Malgrat això, quedaran fora de la prohibició els envasos de plàstic dels aliments “amb risc de deteriorament quan es venguin a granel”. La llista de productes serà fixada per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.

El decret també contempla l’obligació de les administracions a promoure la instal·lació de fonts d’aigua potable als espais públics, i el deure d’implementar alternatives a la venda de begudes envasades i a la distribució de gots d’un sol ús en esdeveniments públics també a partir de 2023.

Pels comerços de venda al detall, el Govern preveu mesures per promoure la venda a granel de productes frescos sense envàs. Aquests establiments hauran de permetre als clients portar els seus propis recipients reutilitzables perquè els omplin, encara que s’establiran unes condicions de neteja i idoneïtat per part dels comerços.

Diverses ONG ecologistes, com Greenpeace, fa anys que llancen campanyes sota el lema “despulla la fruita” per pressionar els petits comerços i grans superfícies a deixar de plastificar els productes frescos. Tot i estar a favor de la mesura, són prudents, consideren que és important analitzar com s’aplicarà finalment. 

 

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER

Vols saber totes les novetats sobre consum?

Rambla. Sta. Mònica nº 10, baixos (Barcelona)

El nostre horari:

Dilluns a Dijous de 9.30h a 14h i de 15h a 18h

Divendres de 9.00h a 14h

934 546 776

ucc@consumidors.org

Amb el suport de:

agencia catalana del consum

2021. UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA-UCC. Tots els drets reservats. 
  Política de cookies Avís legal i condicions

Web gestionada per TambiénNo